Ако знаеш къде отиваш, пътища много…

Възможности

Как да избегнем ограниченията и да насочим вниманието си към възможностите?

Чрез един чудесен инструмент, който имаме всички – РАС – Ретикулярна Активираща Система или за по-лесно Мрежеста активираща система. Тази система играе ролята на филтър като пропуска само тази информация, която живо ни интересува в момента.

ras_with_frame

РАС напомня на копче за включване и изключване на вниманието ни. Тя е система, която селектира на кои неща съзнанието ни да обръща внимание и на кои не. И когато за нас нещо стане обект на голям интерес, ние започваме да го виждаме по-често или по-точно съзнанието ни започва да му обръща внимание. 1

ras_diagram

Например, когато си купим автомобил и сме изпитали силна емоция от това, започваме да забелязваме колко много подобни коли на нашата има. Друг пример, когато една жена забременее, тя внезапно започва да вижда всички бременни жени наоколо.

Тези интересни феномени се дължат именно на работата на РАС. РАС отсява стимулите, които да подаде или да игнорира на база на формираните у нас дълбоки убеждения.

Например, една майка може да проспи силна гръмотевична буря, но да се събуди при най-тихия сигнал или плач на детето си, защото за нея действа убеждението, че детето ѝ е най-важно. Това е и причината някой да успява, а друг (със същите стартови възможности) да се проваля в нещо.

Да вземем за пример един предприемач, който иска да отвори нова фирма и си търси помещение за офис. Същият предприемач отива една вечер на парти. Неговата РАС ще игнорира външните разговори и ще го фокусира само върху разговора със събеседника му. Ако в даден момент, обаче, наблизо други хора разговарят относно празно помещение, или такова, което се отдава под наем, неговата РАС ще активира вниманието му и ще му изпрати послание – слушай – това е важно за теб, тук има инфорамация за свободно помещение. Така работи РАС.  Това е пример за успешен предприемач, който обаче вярва, че ще намери всичко необходимо, за да стартира успешен бизнес. Ако същият този човек е с нагласата, че ще се провали, то тогава РАС ще подава сигнали, свързани само с провали, с неуспешни клиенти и ще игнорира всички възможности за разширяване или развитие на бизнеса му – т.е. ще филтрира възможностите за успех.

cel_fokus_koncentraciq

Най-добрият начин да използваме тази система е да знаем къде е фокуса ни и съответно РАС ще ни показва всеки път информация, която би могла да ни бъде полезна. Ако търсим възможности, РАС е най-добрият помощник за тази цел. Тази система винаги помага да намерим това, което търсим. Трябва да се фокусираме върху това, което искаме, а не върху това, което не искаме и да поддържаме концентрацията си стабилна.

Какво ще се случи, ако не разполагаме с цели, какво ще направи тогава нашият РАС филтър? Ще бъдем като изгубени и ще се носим по течението безцелно. Затова е важно да бъдем съсредоточени и винаги да предизвикваме себе си.

Използвайки РАС, една и съща ситуация може да бъде разгледана по коренно различен начин. Това е добре илюстрирано от известния анекдот за двамата продавачи на обувки, които решили да развият бизнеса си в Африка. Когато видели ситуацията в Африка, единият продавач споделил отчаяно: “Какъв ужас – тук никой няма обувки! Какъв бизнес ще развивам?”. Другият, с приповдигнато настроение възкликнал: “Страхотно – тук все още никой няма обувки! Каква невероятна възможност!”.

С подходящата нагласа можем да превърнем кое да е ограничение във възможност. →

  1. Kenneth Saladin, Anatomy & Physiology: The Unity of Form and Function (McGraw-Hill Education, 7 edition, 2014)