Ако знаеш къде отиваш, пътища много…

Нагласи

Въпреки че нагласата е все още обект на задълбочени научни изследвания, едно е ясно – тя има директно влияние върху начина, по който ние реагираме на външния свят и различните стимули. Следните примери илюстрират силата на нагласата.

В един експеримент, японски изследователи събират 13 студента, които са силно алергични към отровен бръшлян. Учените завързали очите на студентите и им казали, че им втриват десните ръце с отровен бръшлян. Студентите развили всички класически симптоми – сърбеж, обрив, зачервяване. Учудващото в случая е фактът, че ръцете им били втрити със съвсем обикновена трева. Убежденията на студентите били толкова силни, че предизвикали физическа реакция.

arm_rash

Продължавайки експеримента след това, изследователите втрили отровния бръшлян в левите ръце на студентите, като им казали, че втриват обикновена трева. Въпреки това, че всички били алергични, едва 2 от 13-те студента развили каквито и да е било симптоми. 1

sam_sarah_sally

Пренасяме се в САЩ и се насочваме към нашите малки главни герои – Сам, Сара и Сали. При едно изследване Робърт Розентал и екипът му прави оценка на потенциала за развитие на първокласници чрез тестове за интелигентност. Сам, Сара и Сали показали най-високи резултати. Тези резултати били съобщени на учителите им с една особеност – учителите нямали право да споделят с никого информацията, както и нямали право да отделят повече време за развитието на децата с висок резултат. Учителите даже били предупредени, че ще бъдат следени. Една година по-късно, екипът на Розентал отново правят оценка на децата чрез подобни тестове и не толкова учудващо – Сам, Сара и Сали отново показали най-високи резултати. Този експеримент нямаше да бъде толкова интересен, ако не беше фактът, че при първите тестове, резултатите на дечицата били обикновени, по средата. Това, което се променило за тази година бил начина на преподаване и отношението на учителите спрямо децата. Тяхната нагласа повлияла на развитието на децата. 2

metlife

Една от най-силните демонстрации за силата на нагласите и на оптимизма да мотивира хората е резултатът в проучване, проведено в компанията “Метлайф” сред продавачи на застраховки. Това да можеш да приемаш отказ в продажбите е много важно, а при застраховките е незаменимо, защото там съотношението на отрицателни и положителни отговори е обезкуражаващо високо. По тази причина ¾ от застрахователните агенции се отказват от този бизнес през първите 3 години.

Метлайф се свързва с психолога Мартин Селигман, за да направят проучване в компанията чрез специално разработен тест за оптимизъм. В проучването става ясно, че новопостъпилите, които са оптимисти по природа, продават с 37% повече застраховки през първите 2 години от песимистите. Още нещо, през първите години напускат 2 пъти повече песимисти, отколкото оптимисти.

Метлайф наема специална група кандидати, които са се представили добре на теста за оптимизъм, но са се провалили на обичайните входни тестове за работа в компанията. Тази група бие песимистите по продажби с 21% през първата година и с 57% през втората. 3

Експериментът в Метлайф показва и влиянието на нагласата върху нашите действия. Действията и отговорността ни са пряко зависими от мотивацията ни. Начинът, по който гледаме на нещата и това, което ни се случва се отразява директно върху поведението ни и може да ни демотивира, или обратното – да ни мотивира.

naglasa_motivaciq_proaktivnost
По време на своята вечерна разходка един мъж се натstreet_lamp_postъкнал на друг, който бил паднал на колене под улична лампа и усърдно търсил нещо. Попитал го какво търси, а онзи му отговорил, че е загубил ключа си. Разхождащият се човек решил да помогне, коленичил и той, и двамата започнали да търсят изгубения ключ. Търсили, търсили, не намерили нищо.

Тогава човекът, който искал да помогне, рекъл: “Сигурни ли сте, че точно тук сте изгубили ключа?” А другият човек отговорил: “Не, аз загубих ключа си у дома, но търся тук, защото е по-светло.”

Или ако можем ние да добавим – по-лесно. Когато търсим причините за нашите несполуки извън нас, не можем да постигнем успех, дори и да се намерят хора, които искат да ни помогнат.

Смяната на начина на мислене или на нагласата ни винаги събужда разпалени дебати. Някои казват, че това е невъзможно, други питат какво точно да направят. Ако поемем стопроцентова отговорност за себе си, то това означава че сме променили начина си на мислене.

street_lamp_post_with_q_and_a

А да поемеш отговорност означава в частност да си проактивен, защото проактивността е да поемеш инициатива и отговорност за бъдещите си действия. →

  1. Shawn Achor, The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work (Crown Business, 2010)
  2. Shawn Achor, The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work (Crown Business, 2010)
  3. Daniel Goleman, Emotional Intelligence (Bantam Books, 10th Anniversary edition, 2005)