Топ 4 проблеми на ИТ екипите (които видяхме в игрите ни)

През последната 1 година поставихме много екипи пред изпитание – да изиграят някоя от игрите на Точка 2 и да покажат колко добри са като екип. Срещнахме се с разнообразни екипи – току що сформирани, дългогодишни, екипи от лидери. Всяко разиграване беше уникално само по себе си и същевременно показа, че някои проблеми се срещат по-често от други. Споделяме ви 4 от тях.

1. Екипът стига бавно до единно решение. Игрите ни поставят екипите в креативна среда, в която хората заедно трябва да измислят решение на проблем и да го реализират за кратко време. Начинът, по който хората противопоставят идеите си говори много за това колко сплотен и колко ефективен е екипът. Често се отхвърлят чужди идеи още преди да са разбрани какви са. Всеки търси аргументи защо една идея не струва, вместо да я изпробва. Хората не се изслушват и не се опитват да чуят чуждата гледна точка. Екипните дискусии се превръщат в загуба на време.

2. В повечето екипи цари изкуствена хармония. Хората си мълчат и не споделят мнението си. Привидно се съгласяват с мнението на другите. Дискусията е монотонна, бавна, скучна.

3. Лидерът държи контрола за всичко. Ние предварително залагаме всевъзможни клопки и наблюдаваме как екипът ще се справи с тях. Поставяме хората пред сериозен проект за кратък срок, с демотивирани хора, конфликтни ситуации, смяна на изискванията, изникващи спешни задачи. Действията на лидера имат голямо влияние върху резултата от работата на екипа. Стремежът му да е навсякъде, да знае всичко, да вземе или потвърди всяко решение, да разреши всяка ситуация, често води до забавяне и ниско качество. Умението на лидера да делегира и да балансира кога поема контрол и кога оставя хората сами е от ключово значение.

4. Екипът действа хаотично. Началото на повечето разигравания протича в пълен хаос. Всеки прави нещо по свое усмотрение, всеки дърпа към себе си, вместо да преследва общата цел. Хората тръгват директно да действат. Рядко явление е да погледнат голямата картина, да планират и да се синхронизират как действат заедно. Случва се работа да се дублира, да се пропускат задачи или да се изхвърля свършена работа.

Основният извод от разиграванията е, че екипите често не действат като едно цяло.


Екипните игри на Точка 2

Ако искате да разберете дали вашия екип е силен и действа като едно цяло, кои са силните му страни, проблемите и какво може да направи, за да се подобри, изиграйте някоя от нашите игри.

Предлагаме две допълващи се игри за екипи: едната се фокусира върху екипа, другата – върху лидера.

Двете екипни игри са:

 • Най-поръчваните ни обучения
 • Интерактивни и в които се преживява, експериментира и греши в сигурна среда
 • Изследователски – бързо и ясно показват силните и слабите страни на екипа и лидера
 • Изключително забавни, полезни и практически приложими

Темите, които изследват са:

 • Екипна комуникация
 • Екипна стратегия
 • Ангажираност към взети решения
 • Екипни правила
 • Доверие в екипа
 • Конфликти
 • Грешки и поемане на риск
 • Мотивация на хората
 • Интеграция
 • Организация на работата

Какво казват хората?

⭐⭐⭐⭐⭐

(4.61 от 5)

Над 120 мнения оценяват преживяното като почти перфектно!

“Беше доста вдъхновяващо изживяване особено след като се посочиха грешките ни и как да работим за тяхното отстраняване :)”

“Допускаме същите грешки, които правим и на работа. Добър избор на реални ситуации.”

“Доста яка игра, която бързо показа доста неща – проблеми и решения.”

“Определено беше много полезно. Научих доста неща за себе си, които трябва да подобря и върху които да работя!”

За Петя и Хари, създатели на игрите:

Петя Делева и Хараламби Хараламбиев имат над 10 години практически опит в изграждането на силни екипи и разрешаването на екипни казуси в IT сферата.

В предишния си опит, Хари като програмист, QA и ръководител на проекти и Петя като HR, ментор и трейнър, са се сблъсквали с множество казуси, проблеми и решения, свързани с екипите в софтуерните компании.

Основатели са на Точка 2, която има за цел да подобри soft skills на IT хората в България.
Клиенти на Точка 2 са софтуерни и IT компании, лидери в България и по света.


Свържете се с нас, за да направим вашия екип по-силен!

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *