Testing IT Teams: дефект 1, историята с Pixar

Как да направим екипите си такива, че хем да ни е приятно като среда, хем да постигаме високи резултати? В следващите няколко статии ще споделим част от опита на Точка 2 за изграждане на силни екипи. Ще ви пренесем на различни места и в различни моменти от времето, за да илюстрираме с примери 4 дефекта на екипната среда + ще покажем практически работещи инструменти за подобряване на тази среда.

През средата на 90-те, в офиса на Pixar, докато се разработва филма “Играта на играчките 2” се случва нещо… Случва се голяма грешка. Един от техническите хора наблюдава в реално време как файловете на един сървър започват да изчезват един по един. Но не на кой да е сървър, а този, който съдържа всички файлове за филма. Рисунки, 3D модели, анимации, готови сцени – всичко.

Работата на екипа за последните 2 години изчезва напълно!

Добре, че са имали бекъпи. За съжаление обаче, от известно време те не работили правилно. Едно щастливо обстоятелство позволило историята да има хубаво развитие: една жена от екипа, която преди 6 месеца е родила второто си дете и се налагало често да работи от вкъщи, била направила седмичен личен бекъп. В момента, в който осъзнали това, техническият човек + майката се качили в колата и бързо отишли в нейния дом. Взели лаптопа, увили го в едно одеяло, за да го предпазят по пътя навръщане и го сложили на задната седалка на колата. След като пристигнали в Pixar последвали 3 действия:

  1. Да възстановят файловете, така че работата да продължи.
  2. Да оправят бекъпите.
  3. Да направят по-трудно триенето на файлове от мастър сървъри.

Това, което липсва от този списък е да се намери кой е направил тази грешка. Кой е изтрил файловете. Докато в Pixar това изглеждало естествено, тъй като се вярвало, че хората действат добросъвестно, в много екипи се случва точно обратното. Проявява се първият дефект на екипната среда.

Дефект 1 на екипната среда:
“Ако някой направи грешка в екипа, тя често се използва срещу него”.

Независимо дали човек ще бъде посочен или грешката ще се използва срещу него в бъдеще, това влияе негативно на екипната среда.


Тази история е част от презентация, която Петя и Хари подготвиха за конференцията QA: Challenge Accepted 5.0.

Петя и Хари са основатели на Точка 2, един от лидерите за Soft skills обучения за IT хора в България.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *