Градим-строим (полезни материали)

👨‍👩‍👧‍👦 Soft skills за IT хора - FB група

Ако искаш да продължиш с интересното, полезното и практически приложимото съдържание и след обученията на Точка 2, присъедини се в групата: 🙂

Soft skills за IT хора

 

📚 Книга: Петте основни слабости при работа в екип (The Five Dysfunctions of a Team)

В тази книга, чрез интересна история е разказан модела с пирамидата на Ленсиони, който ви дадохме. Моделът включва темите доверие, конфликти, ангажираност и т.н.

🔗 Линк: Google's re:Work guide: Understanding Team Effectiveness

Google’s re:Work guide: Understanding Team Effectiveness. В този наръчник има събрано знание от Google по темата ефективни екипи. Има инструменти за разпознаване на нуждите на екипа за подобрение + за изграждане на психологическа сигурност в екипа.  

📽 Филм: The Replacements (Аматьори)

Филмът е прекрасен пример за темите изграждане на екип и лидерство. Сюжетът на филма представя ситуацията, в която треньорът трябва да изгради за кратко време футболен отбор от изключително интересни персонажи – сумо борец, полицай от спец частите, общ работник в магазин, затворник, бодигард и др. Този отбор трябва да играе заедно срещу добре стиковани професионалисти. Като всеки друг екип, и този на футболистите преминава през типичните фази на развитие.

📺 Точка 2 Видео: A Leader's Tale: Growing Effective Teams

На ISTA Conference 2016 представихме част от своя опит за изграждане на ефективни екипи. Може да видите идеи за сплотяване на вашия екип в това 30-минутно видео.

📺 Точка 2 Видео: Soft skills for IT teams (practical field guide)

На ISTA Conference 2018 представихме практически наръчник за изграждане на силни IT екипи. 5 инструмента, които може да изпробвате веднага във вашите екипи.