Полетът към мечтите

“Лети здраво стъпил на земята”. Тази мисъл изскочи спонтанно в ума ми преди няколко години и въпреки че я харесах, не ѝ обърнах твърде много внимание. Тя обаче се оказа настоятелна и реших, че е време да я удостоя с нужното – да разбера смисъла ѝ и да го споделя. 

За мен тази мисъл може да означава различни неща. За вас може би значи нещо съвсем друго.1 Първоначално ми изглеждаше като някакъв парадокс. Като непрекъснат конфликт между две страни. Чудех се как може едновременно да летиш и да си стъпил. После всичко ми стана ясно… това е отговор на въпроса, който често си задавам: Какъв искам да стана като порасна?
strength_passion

Всеки има развити силни страни – умения, които го отличават. Умения, които му идват отвътре и му се отдават без да се замисля. Всеки има страст, която го привлича като магнит. Страст, с която се събужда и която не го оставя да заспи. Но колко от нас успяват да използват силните си страни и да следват страстта си? Едновременно. 

strength_passion_quadtrant

Като бивш математик2 веднага нарисувах два вектора в равнината: силните страни и страстта. Видях, че най-често хората използват силните си страни и следват страстта си поотделно. Те влизат в съвсем различни квадранти: работа и хоби. Сякаш не могат да вървят ръка за ръка. Дори в обществото ни се е наложил изразът “по работа или за удоволствие”. А защо не и двете? Защо да не сме в квадранта Мечти? За мен магията се случва, когато използваме съюза “и”. Да работим и да изпитваме удоволствие от това. Да ни е интересно и да виждаме смисъла. Да се чувстваме щастливи.3

magic

Обичам да чета историите на известни хора, които са успели,4 защото зад това стоят различни причини. 5 Успехът не идва мигновенно. Много често пътят е дълъг, осеян с неясноти, трудности и дори провали. Но това, което разпознавам всеки път в историите е постоянството, куражът и непримиримостта.

Много хора са писали по темата “следвай сърцето си и всичко ще се нареди”. Като доказателства се дават именно подобни истории на успели личности и това ни вдъхновява. Готови сме да полетим. Но какво да направим, за да не паднем? Има много неразказани истории за хора, които са полетели, но не са достигнали този успех, който са бленували. В тези истории хората са полетели преждевременно – без подготовка, без умения. Само с убеждението, че ще успеят. Затова трябва да сме стъпили здраво на земята, когато летим. Това означава да следваме страстта си като използваме силните си страни. Такава, например, е историята на Ед Катмул, един от създателите на Pixar.6 От малък той има мечта да стане аниматор, но знае, че няма уменията за рисуване. От друга страна, е много добър в технологиите и в новоразвиващата се наука за компютърна графика. Той комбинира двете в целта да създаде първия компютърно анимиран филм. Така постига мечтата си да стане аниматор, но не по традиционния начин.

Комбинирането на силните страни на човек със страстта му не е лесна задача. Изисква се много креативност и подходяща нагласа. Така може да се роди дори нова професия. Едно е сигурно обаче: измислим ли връзката между двете, ще живеем и работим пълноценно!


Ако статията събужда въпроси, мисли или коментари, ще се радвам да ги споделите по-долу.

 

  1. Ще се радвам да споделите като коментар вашата интерпретация.
  2. Няма такова нещо. Веднъж математик, цял живот математик.
  3. Тук се сещам за една мисъл за щастието, казвана от бабата на много уважаван от мен човек: “Най-щастливият човек е този, който отива с желание на работа и се връща вкъщи с желание.”
  4. Една от любимите ми книги, Getting There, представя историите и пътищата, по които са преминали 30 лидери от разнообразни сфери преди да постигнат своя успех.
  5. 8 тайни за успех, представени в 3 минути, в това интересно и забавно видео.
  6. Книгата му Creativity, Inc. е чудесно четиво, включващо интересни примери от историята на Pixar, комбинирани с полезни съвети за всеки лидер.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *