Ако знаеш къде отиваш, пътища много…

Опитът

За да отговорим на този въпрос, ще тръгнем на път – на път из Европа. Преди години се подготвяхме за 20-дневно пътуване през няколко страни в Европа. Майсторът на колата ни беше посъветвал да се прегледа двигателя, защото може да имаме проблем с него при дълго пътуване. Уви, майсторът ни беше в Бургас, а колата трябваше да се прегледа в София. Отидохме в един софийски сервиз, който веднъж бяхме пробвали. Майсторът имаше солиден опит – 20 години и съответно ние се чувствахме спокойни. Наистина се оказа, че двигателят трябва да се поправи. Стегнахме колата и тръгнахме на път.

Историята нямаше да е интересна ако не се беше случило нещо неочаквано. По средата на пътуването, изкачвайки Алпите през един тунел между Италия и Австрия,  колата изгуби мощност и почти веднага спря. Успяхме някак да стигнем до Австрия и да си изкараме прекрасно, но си остана въпросът защо се случи така. Отговорът го открихме, когато се върнахме в България. Майсторът, който имаше 20 години опит, всъщност имаше опит в обслужването на корпоративни клиенти. Казано другояче, извършване на стандартни процедури като смяна на масло за голямо количество автомобили.

opit_2_vreme

Изводът: опитът не е нещо, което лесно може да се измери с време. Всеки има около себе си хора, които въпреки малкото години опит в дадена сфера са много по-умели и по-запознати от други хора, които имат десетки години опит. Опитът е нещо, което се натрупва и което се развива чрез разнообразни преживявания. opit_3_prejivqvaniqКолкото повече различни ситуации преживяваме, толкова повече развиваме и уменията си. Затова е по-смислено да задаваме въпроса Какъв опит имаш в тази област / с този проблем? вместо обичайното Колко години опит имаш?.

opit_4_pouka

За да преобразуваме преживяванията си в опит е необходима една ключова съставка – поуката. Именно тя е това, което ни позволява да сме по-добри всеки път, когато се озовем в позната ситуация. Благодарение на вече наученото, на това, от което сме се поучили, ние не повтаряме своите грешки.

А грешките са ключови за развитието. Не е случайна поговорката:

Когато виждаме успели хора, много рядко се замисляме за това как те са натрупали този опит, какви грешки са правили, какви поуки са си взели. Не се замисляме за техния път на развитие.ed_sheeran_with_frame

Едва на 24 години, Ед Шийран е считан за успешен млад музикант. Известен със своята китара, мелодичен глас и лирични текстове, Шийран също е имал своя път на развитие, който го отвежда до успеха. Това най-добре се вижда във видео клипа му Photograph. В него, музикантът е включил автобиографични кадри – от раждането до младежките си години.

ed_sheeran_photograph

Това, което може да се забележи в целия музикален клип е разнообразието. Известният китарист е натрупвал опит в музиката, свирейки на десетки инструменти – пиано, барабани, чело, китара… Той е свирил, както на малки детски концерти пред семейството си, така и като уличен музикант, за да усети отблизо реакцията на хората. По този начин, от съвсем малък той се учи да бъде успешен музикант, озовавайки се в различни ситуации и обкръжения, експериментирайки с различни инструменти.

Постоянството, както многообразието, е друг необходим спътник за постигане на успех по пътя на развитието ни. Трябва да сме готови да положим усилия, да сме подготвени че ще има върхове, но ще има и падения. Понякога дори ще има болка. Да посрещаме падането с усмивка е един от най-осъзнатите начини да учим, защото всяко падане е част от естествения път на развитие. →

ballet_dancer_with_frame
Автор на оригиналната снимка: Henry Leutwyler